pühapäev, 27. oktoober 2019

Praha aiakeskuse külastus

Alustame siis sellest udusest pildist. Ilm oli natuke külmavõitu ja udune. Trammiga majutuskoha lähedale jõudes ja natuke guugeldades selgus, et seal linnaosas selline aiakeskus asub. Majutusse sisse saamiseks pidi kella kolmeni ootama ja siis oli mõistlik aeg parajaks teha. Koha nimeks oli https://www.zahradnictvi-chladek.cz/ kes tahab see vaatab. Muidugi paistab ainult tšehhikeelne olevat. See eest pilte palju, aga kohapeal ikka pilk teine.

Praha 6 linnaosa paistab olevat päris roheline. See punane püstak on peatus, kus ma maha tulin. Tramm sõitis pikalt mäest üles.
Sellise käruga seekord taimede järel ei käinud. Puust tehakse ka kärusid nagu näete.
Sügiskarva uhke puu tervitas värava juures
Kallihinnaline jaapani vaher. Kahjuks jäi hind piilumata, aga nende hinnaklass oli ikka sadades eurodes.
Valik selline, et homseks või see tähendab mõne tunniga võid endale Jaapani aia valmis teha.
Araukaaria 
Neid oli ka seal koduaedades kasvamas ja päris suured olid. Täiesti tavaline taim kohalikus haljastuses. Ega seal talv üle kümne kraadi lähe.
Kitsi sai sööta raha eest. Automaadist süüa ostes. 
Istikute valik missugune. 
Siin näha viljapuude hindasid. See üks odavaim variant. Hind kuskil 8 eurot meie rahas. Oli ka kallimaid. Kõik olenes mis suurus jne.
Kirsisordid uhkelt reas. Kuidagi tüvivormi jäetud. Olid ikka parajad jändrikud. Kliimas, kus ikka kevad hakkab kuu aega varem ja talved soojemad. Oktoobri lõpupoole 20 kraadi sooja ja seda päevast päeva. See jändrikus sealt ikka tuleneb.
Kirsid käevarre jämedused. Kui nii öelda
Meil levinud toompihlakas endale lumehelbekese nime saanud.

Kohalikud nimed ka olemas. Tüvivormis ikka.
Söödavad kuslapuud. Hooaja lõpu jäägid. Meie omadega samas hinnaklassis.
Viljapuud siin ilusalt kasti paigutatud. Mõte kevadeks.
See müügiks ei olnud. See kaar oli pöögist. Pöögiga tehakse seal hekke ja muid moodustisi. 

Mustikad ka siin paigutatud. Hinnad samad, mis meil. Muidugi hooaja lõpu jäägid.

Ilusaid dekoratiivseid õunapuid oli kohata. See viljailu hakkab kindlasti ka meie aiakultuuri jõudma. Aastaid meil ikka õit nähtud. 


Siin on näha, et kuskil 28 eurot tuleb selle eest loovutada. Taim päris suur ei olnud.


Aedhortensia istikud olid ikka meie hindadest kolm korda kallimad. Kvaliteet suurem asi ei olnud. Kohalikus haljastuses neid eriti ei domineerinud. Pigem need laialehised hortensiad, mis meil hädaldama kipuvad.

Loorberkirsi istikud. Meenutus minu Inglismaa ajast. Paistis, et olid kallimad kui Inglismaal. Seal haljastuses pidevalt kasutust leidnud. Saab neist hekke teha jne.
Kaunistus ja ilu. Kõrvitsate hooaeg ikkagi.
Lavendel maksis nagu meilgi. Silt kohalikus keeles tähendab, et midagi kiviktaimlasse. Skaly tähendab mingit kaljut või midagi. Tegelikult kasutatakse seal kiviktaimlates ka lavendleid. Sealses kliimas saavad nad hakkama.

Palju valikut. Roosid olid ikkagi väga kallid.
Lumeroos. Ilusad istikud. Hind jäi vaatamata, aga ega lennuki peale ka panna ei saa.
Uhked vahtrad. Mõni maksis vaat et auto hinna.

Nagu näete saab toompihlaka eest küsida 351 eurot meie taimemüüjatel on veel arenguruumi. Pole suur raha. Selle raha eest ei saa Prahas isegi korteriuberikku kuuks ajaks üürida. Kellelegi need on ja kedagi ka on, et neid müüakse. Arvestada tuleb seda, et riigis elab ikkagi 10 miljonit inimest. Paremates linnaosades sellised kallimad taimed muidugi domineerisid. 


Oliivipuu õnnelikuks omanikuks on võimalik saada. Seal elades on võimalik enda aeda tekitada nii Jaapani kui ka Vahemere hõng. Kindlasti on mõnest kohalikust puukoolist ostes kraam odavam, aga meie kliimasse ei sobitaks. Mitte sellepärast, et kasvama ei läheks, aga kuidagi kohatu. Maa sinna pikk ja kas üldse ära tasub. Aiakultuur seal kõrgemal tasemel ja aiakeskus mõeldud jõukamale sihtgrupile. Külastasin meie Gardesti mudelit ma arvan. Ülejäänud kaubad nagu rehad ja labidad olid samas hinnaklassis. Midagi üllatav seal ei näinud valikus. Üks pookimisnuga hakkas silma, aga selline mul juba olemas ja lennupiletit ei hakanud kallimaks tegema. Postiga kodumaale saatmine oli kuidagi soolane. Meelde jäi ka ilus söögikoht seal aiakeskuses, kus sai kaks korda odavamalt kohalikku toitu süüa kui Praha vanalinnas. Vist paistis olevat ainuke kokkupuude kohaliku toitlustusega. Viimasel aja otsi neid kohti tuletikuga taga. Aiakeskus nagu ikka. Valik võtab silma kirjuks. Jätsin külastamata teised keskused. Edasine teekond läks botaanikaaeda. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar